Kilenc évi mélyponton a fogyasztói bizalom az USA-ban

MTI
2002.10.29. 16:53
Októberben 79,4 pont - a vártnál sokkal rosszabb - volt a Conference Board gazdaságkutató központ által az amerikai fogyasztói bizalomra kidolgozott átfogó index, amely kilenc évi mélypontra süllyedt, jelezve, hogy a gyenge gazdaság most már erősen hat a fogyasztói hangulatra. A váratlanul rossz adat után erős veszteségbe fordultak a New York-i részvényindexek, és esett a dollár is.

A Dow Jones előzetes konszenzusa 90,0 pontos átfogó bizalmi mutatót jósolt erre a hónapra; szeptemberben 93,7, augusztusban 94,5 pontos átfogó indexet közölt a Conference Board, amelynek fogyasztói hangulati barométerét irányadónak tekinti a piac. Az index ötödik hónapja esik egyhuzamban.

Az októberi átfogó adaton belül a jelen gazdasági helyzet negítélését tükröző részindex 88,5-ről 77,5-re, a következő hat hónapra előretekintő várakozási részindex 97,2-ről 80,7-re zuhant.

A Conference Board kutatási vezetője, Lynn Franco az indexek keddi közztétele után azt mondta: a munkaerőpiac gyengesége, az iraki háború fenyegetése és a tőkepiacok folyamatos gyengülése egyértelműen kikezdte a fogyasztói bizalmat és a közeljövőbe vetett várakozást is.

Az év végi ünnepi szezon kilátásai most már meglehetősen komorak, márpedig a fogyasztói kiadások fellendülése nélkül a máris gyenge gazdasági növekedés még tovább gyengülhet a szakértő szerint.