Auguszta
-7 °C
0 °C

Egy év múlva szavaznak az euróról a svédek?

euractiv.hu
2002.10.30. 10:05
Svédország készen áll az euró bevezetésére, jelentette be a kormányzó svéd Szociáldemokrata Párt. Göran Persson miniszterelnök elképzelése szerint az európai monetáris unióhoz (EMU) történő csatlakozásról 2003-ban népszavazást tartanak.

A Szociáldemokrata Pártot irányító testület a párt november 16-i éves kongresszusán plénum elé viszi a kérdést. Az előterjesztett javaslat várható elfogadása után a szociáldemokraták egyeztetést kezdeményeznek majd a svéd parlament többi politikai pártjával, erre november végén-decemberben sor kerülhet.

A kormánypárt vezetőinek megítélése szerint Svédország eleget tett az EMU-tagság követelményeinek, s a svéd gazdasági helyzet az EMU-országok szintjére emelkedett - írja a Dagens Nyheter svéd lap.

A Břrsen nevű dán újság arról tájékoztat, hogy egy nemrég nyilvánosságra hozott Sifo-közvélemény-kutatási eredmény szerint a svédek 43 százaléka megszavazná az eurót, míg 34 százalékuk elutasítaná az egységes európai pénz bevezetését.

Az EU-hoz 1995-ben csatlakozott Svédország - Nagy Britanniával és Dániával egyetemben - kimaradt az eurózónából. Bár az euró ellenzői az ország függetlenségét és a közismerten erős társadalmi védőhálót féltik, Svédországban növekszik az euró támogatottsága.

- Az euró jó hatással lesz a gazdaságra és a fogyasztókra - véli Anna Lindh svéd külügyminiszter, aki azt is reméli, hogy a közös pénz bevezetésének köszönhetően erősödik az ország politikai befolyása az EU-n belül. A miniszterasszony szerint a népszavazás egy év múlva, 2003 őszén lesz.

A maga 144 képviselői mandátumával a Szociáldemokrata Párt önmagában nem döntőképes a hétpártos svéd parlamentben, ezért a szavazásoknál általában szüksége van az euróellenes zöldek és a baloldali pártok támogatására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!