Meglepetésre veszteséges lett a Deutsche Bank

MTI
2002.10.31. 10:00
A Deutsche Bank AG csütörtökön közölte, hogy a harmadik negyedévben veszteséges volt a rossz hitelek miatti tartalékolás, valamint az értékpapír- kereskedelmi tevékenységből származó árbevétel elégtelensége miatt. A bank "kielégítő" éves eredményre számít.

A legnagyobb német bank adózás előtti vesztesége 181 millió euró volt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 363 millió euró nyereség után. A Reuters elemzői konszenzusa 282 millió euró profitra számított.

A rossz hitelek után képzett céltartalék összege 753 millió euróra szaladt fel az egy évvel korábbi 135 millió euróról és a második negyedévben kimutatott 588 millió euróról.

A Deutsche Bank bejelentette, hogy 2003 végéig költségeit kétmilliárd euróval csökkenti, s a tervezett 10 ezer fő helyett 14 ezret bocsát el. A bankcsoport negyedik negyedéves teljesítményét javíthatja, hogy 390 millió eurót könyvel el jelzálogbankja és a Commerzbank, valamint a Dresdner Bank hasonló üzletágainak egyesítése után. Szintén a negyedik negyedévre könyvelnek kétmilliárd eurót, amely az Allianz és a Münich Re biztosítókban történt részesedések eladásából származik.

Elemzők véleménye szerint a DB érzékeny veszteségeket szenvedett el a befektetési banki üzletágban. A német banknak e piacon olyan óriásokkal kell megküzdenie mint a Goldman Sachs, a Merrill Lynch vagy a J.P. Morgan Chase. Az értékpapírok kereskedelméből származó bevétel a harmadik negyedévben 904 millió euróra zuhant az egy évvel korábbi 1,993 milliárd euróról.