Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Morgan Stanley-t meglepte az idei költségvetési hiány

MTI
2002.10.31. 13:52
Az idei GDP-arányos költségvetési hiányra vonatkozó várakozás jelentős felfelé módosítása nem tesz jót a kormány hitelességének - állapítja meg a Morgan Stanley befektetési bank csütörtöki keltezésű elemzése.

A kormányzat szerda délután jelentette be, hogy az idei évben a GDP 8,7 százalékának megfelelő költségvetési hiányt vár a korábban jelzett hat százalék helyett.

László Csaba pénzügyminiszter szerint az SA-rendszerű, vagyis az Európai Unió költségvetési elveinek megfelelő 8,7 százalékos várható hiányból 3 százalékponttal részesednek az egyszeri tételek. Ezek nélkül számítva a várható hiány idén a GDP 5,7 százaléka lenne.

A Morgan Stanley értékelése szerint a pénzügyminiszter ezzel jelentéktelenebbé tette a jövő évre beharangozott fiskális szigorítás mértékét, hiszen ez alapján 5,7 százalékról kellene 4,5 százalékra csökkenteni a hiányt.

A bank úgy véli: a pénzügyi tárcának meg kell győznie a jegybankot és a piacot arról, hogy jövőre jelentős megszorításokat tervez, ugyanakkor viszont a választókat is meg kell győzni arról, hogy egy fiskális szigorítás realisztikus és nem lesz túlzottan fájdalmas.

A Morgan Stanley várakozásai szerint jövőre legalább a GDP 2,5 százalékának megfelelő fiskális szigorítás várható. Ez nagyobb, mint amekkorára László Csaba utalt, viszont kisebb, mint amekkorát a 8,6 százalék láttat.

A befektetési bank számára úgy tűnik, hogy néhány jövő évre tervezett kormányzati nagyberuházást az idei, illetve a 2004-es büdzsében szerepeltet a kormány.

A befektetési bank várakozásai szerint a jegybank - lengyel testvérintézményétől eltérően - nem kritizálja majd nyilvánosan a kormányzati fiskális politikát. A költségvetés helyzete jövőre várhatóan visszafogja a gazdasági növekedést, amely már jelenleg is megsínyli a német piac lanyhaságát.

Ámbár az inflációs veszélyek a Morgan Stanley szerint megmaradnak jövőre, ilyen feltételek mellett azonban a jegybank várhatóan nem emeli tovább irányadó kamatát.