Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Menetrendszerű Malév-forgalom a légiutas-kísérők sztrájkja alatt is

MTI
2002.10.31. 14:23
A Malév Rt.-nél dolgozó légiutas-kísérők érdekképviselete, a HUNACCA, vasárnap 0 órától határozatlan időre sztrájkot kezdeményezett, a munkabeszüntetés ideje alatt a Malév járatai a menetrend szerint közlekednek - tájékoztatta a Malév az MTI-t.

A munkabeszüntetést a szerda esti egyeztetés után írásban jelentette be a nemzeti légitársaság vezetőinek az érdekképviselet.

- Nem közeledett egymáshoz a Malév és a HUNACCA álláspontja a felek szerdai tárgyalásán, ám az egyeztetést még csütörtökön is folytatjuk - mondta Lőrinczy Zsolt, a HUNACCA elnöke az MTI-nek.

Az elnök korábbi tájékoztatása szerint a HUNACCA tömöríti a Malévnél dolgozó mintegy 400 légiutaskísérő 85 százalékát. Lőrinczy Zsolt hangsúlyozta, hogy nem béremelést, hanem a légutaskísérők összjövedelmének az elmúlt években tapasztalt csökkenését szeretnék megállítani. Az elnök szerint követelésük költsége elenyésző terhet róna a légitársaságra.

A Malév közleménye szerint a légiutaskísérők tervezett munkabeszüntetése ellenére a Malév Rt. mindent elkövet, hogy az utasok menetrend szerint megérkezhessenek úticéljukra. A sztrájk idején a járatok várhatóan teljes körűen üzemelnek, de csökkentett légiutaskísérő személyzettel és módosított étel- illetve italkínálattal.

A közlemény hangsúlyozza: a HUNACCA 60 százalékos napidíj-emelési igényét kívánja a munkabeszüntetéssel elérni. A napidíj a légiutaskísérők jövedelmének felét teszi ki.

A tárgyalások csütörtök este 6-kor folytatódnak a Malév és a HUNACCA vezetői között.