Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A külkereskedelmi mérleg miatt nőtt a folyó hiány

MTI
2002.11.04. 11:26
A vártnál nagyobb szeptemberi előzetes folyó mérleg hiányt a külkereskedelmi mérleg hiányának növekedésével, az import erőteljes bővülésével magyarázták az elemzők. A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a folyó fizetési mérleg 351 millió euró hiánnyal zárt szeptemberben, az első kilenc havi deficit 2,456 milliárd euró volt.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője a külkereskedelmi mérleg romlása mellett az idegenforgalom gyenge teljesítményét emelte ki. Mint mondta, az ágazatból származó többlet 2001 azonos időszakához képest az idén január-szeptemberben csaknem a felére esett. Véleménye szerint az elemzők közül sokan felfelé korrigálják az év egészére várt folyó fizetési mérleg hiányt.

Mihálovits Zsolt, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője elmondta: az év egészére továbbra is 3 milliárd euró körüli hiányt várnak. Szavai szerint a szeptemberi deficit elsősorban a bérkiáramlás okozta keresletbővülés következtében ugrott meg. Hozzátette: míg az export mindössze 1,6 százalékkal nőtt, addig az import 8 százalékkal emelkedett.