Szigorúbb vállalatirányítást akar az EU

Napi Online
2002.11.05. 10:01
Az igazgatótanácsi tagok felelősségének növelése és a vezetői javadalmazások nyilvánossá tétele is szerepel abban a javaslatcsomagban, amelyet az EU brüsszeli bizottsága által felkért szakemberek állítottak össze a vállalatirányítás javítása tárgyában. Az EU pénzügyminiszterei ma tekintik át először a dokumentumot.

A Reuters által megszerzett jelentés szerint EU-szintű jogszabályban kellene rögzíteni, hogy a társaságok igazgatótanácsai közösen felelősek a pénzügyi és a fontosabb nem pénzügyi jelentések hitelességéért. A szakértői csoport azt javasolja továbbá, hogy a társaságoknál - a visszaélések és botrányok lehetőségét csökkentendő - erősítsék a végrehajtói jogkörrel nem rendelkező független igazgatók és felügyelőbizottsági tagok szerepét.

A javadalmazást illetően a csoport külön indítványokat is megfogalmaz, szorgalmazva, hogy a társaságok kötelezően hozzák nyilvánosságra mind ennek politikáját, mind az egyes vezetők díjazását, az igazgatóknak szóló részvényopciós programokhoz pedig kérjék ki a részvényesek jóváhagyását. A javaslatok értelmében korlátozni kell a főként Olaszországban és Franciaországban elterjedt tulajdonosi piramisok létrehozását; a csoport megtiltaná az olyan holdingcégek tőzsdei jegyzését, amelyek fő vagyonát egy másik tőzsdei társaság részvényei alkotják.