Gusztáv
3 °C
6 °C

A jegybank nem változtatott az alapkamaton

MTI
2002.11.11. 17:14
A Monetáris Tanács hétfői ülésén nem módosította a jegybanki alapkamatláb 9,5 százalékos szintjét - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank az MTI-t.

A Monetáris Tanács megvitatta és elfogadta "Jelentés az infláció alakulásáról" című kiadványt, amelyet november 19-én publikál az MNB.

A Monetáris Tanács közleménye szerint fegyelmezett bérpálya és a fiskális szigorítás mellett az elmúlt hónap átlagárfolyamának és olajárának fennmaradását egyaránt feltételező inflációs előrejelzés 2003. decemberére a még elfogadható 4,5 százalékos inflációs szint körül alakul (4,6 százalék), 2004-ben pedig a célsáv felső tartományába esik (4,2 százalék).

A jövő évben az infláció növekedése irányába mutató kockázatok vannak túlsúlyban, ami elsősorban a bérek alakulását övező bizonytalanságnak tudható be.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kockázatok magasak. A monetáris kondíciók elmúlt napokban tapasztalt szigorodása csökkenti ugyan a célnál magasabb infláció kialakulásának valószínűségét, a Monetáris Tanács megítélése szerint ugyanakkor most nincs lehetőség a monetáris kondíciók lazítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!