Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Németország jövőre is megsérti az uniós deficit-szabályt

MTI
2002.11.12. 11:19
Németország, keddi német lapjelentések szerint, nem csak az idén, de feltehetően jövőre is megszegi az euróövezet országaira érvényes szabályt, amelynek értelmében az államháztartási deficitnek nem szabad meghaladnia a GDP 3 százalékát.

A Berliner Zeitung, a Die Welt és a Börsenzeitung az Európai Bizottságra, illetve német kormánykörökre hivatkozva írta ezt. A Börsenzeitung úgy tudja, hogy a bizottság őszi prognózisában 3,1 százalék szerepel majd, igaz, még nem vették figyelembe a szociáldemokraták (SPD) és a környezetvédők (Zöldek) koalíciós megállapodásainak várható eredményeit. Ha a régi-új koalíciós partnerek teljes egészében megvalósítják elképzeléseiket, a hiány 2,6-2,7 százalékra csökkenhet.

Pedro Solbes pénzügyi biztos szóvivője azonban azt jelezte, hogy a bizottság csak részben veheti figyelembe a berlini koalíciós programot, amikor megpróbálja előre jelezni a 2003-as és a 2004-es német államháztartási deficitet. - Csak azokra az intézkedésekre lehetünk tekintettel, amelyeket vagy már jóváhagytak, vagy amelyek részletei kielégítően ismertek - mondta.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy az idén a német államháztartási deficit a GDP 3,7-3,8 százaléka lesz, de ez a becslés nem hivatalos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!