Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németország jövőre is megsérti az uniós deficit-szabályt

MTI
2002.11.12. 11:19
Németország, keddi német lapjelentések szerint, nem csak az idén, de feltehetően jövőre is megszegi az euróövezet országaira érvényes szabályt, amelynek értelmében az államháztartási deficitnek nem szabad meghaladnia a GDP 3 százalékát.

A Berliner Zeitung, a Die Welt és a Börsenzeitung az Európai Bizottságra, illetve német kormánykörökre hivatkozva írta ezt. A Börsenzeitung úgy tudja, hogy a bizottság őszi prognózisában 3,1 százalék szerepel majd, igaz, még nem vették figyelembe a szociáldemokraták (SPD) és a környezetvédők (Zöldek) koalíciós megállapodásainak várható eredményeit. Ha a régi-új koalíciós partnerek teljes egészében megvalósítják elképzeléseiket, a hiány 2,6-2,7 százalékra csökkenhet.

Pedro Solbes pénzügyi biztos szóvivője azonban azt jelezte, hogy a bizottság csak részben veheti figyelembe a berlini koalíciós programot, amikor megpróbálja előre jelezni a 2003-as és a 2004-es német államháztartási deficitet. - Csak azokra az intézkedésekre lehetünk tekintettel, amelyeket vagy már jóváhagytak, vagy amelyek részletei kielégítően ismertek - mondta.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy az idén a német államháztartási deficit a GDP 3,7-3,8 százaléka lesz, de ez a becslés nem hivatalos.