Árpád
-2 °C
3 °C

A FAZ a magyar beruházási kedvezményekről

MTI
2002.11.12. 12:10
A beruházások ösztönzésének kérdésében még mindig véleményeltérések vannak az Európai Bizottság és Lengyelország, valamint Magyarország között - írta keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A vita alapja a külföldi nagyberuházók kezelése. Ezek - mint például Magyarországon az Audi - beruházásaik ellenszolgáltatásaként tíz évig adómentességet élveznek. Lengyelországban az acélipar állami támogatása körül folyik a birkózás.

Az Európai Bizottság nemtetszését mindkét esetben az váltja ki, hogy az adózási jótétemények nincsenek pontosan körülhatárolva, és nem kalkulálhatók egyértelműen. Az Európai Unió - olvasható a frankfurti lapban - attól tart, hogy a multinacionális vállalatok kihasználják ezt a nagyvonalúságot. A konszernnyereség jó részét Magyarországra irányíthatják, hogy kevesebb adót fizessenek.

Magyarországon ezzel szemben azt mondják, hogy a vállalatok a beruházásuk időpontjában garantált jogokat kaptak, Magyarországnak a szerződéses és a jogi viszony szempontjából nincs mozgástere. Az egyoldalú felmondás nem csak bírósági panaszokat vonna maga után, Magyarország a potenciális beruházók bizalmát is elvesztené - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Carola Kaps.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?