A Moody's felminősítette az EU-tagjelölteket

MTI
2002.11.12. 13:21
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő kedden a helyi valutában jegyzett szuverén adósságok szintjére minősítette fel nyolc kelet-európai EU-tagjelölt devizaadósságának és devizakötvényeinek besorolását az eurócsatlakozás kilátására hivatkozva.

Magyarország küladósi minősítése ezzel az eddigi A3-ról két fokozattal A1-re javult (ez más hitelminősítők besorolási gyakorlatában A mínuszról A pluszra történő felminősítéssel egyenértékű). Csehország és Észtország hosszú távú devizaadósságának osztályzata Baa1-ről A1-re, Lettországé Baa2-ről A2-re, Litvániáé Ba1-ről Baa1-re, Lengyelországé Baa1-ről A2-re, Szlovákiáé Baa3-ról A3-ra, Szlovéniáé A2-ről Aa3-ra emelkedett.

A felminősítéssel több ország - Lengyelország, Lettország, Szlovákia, Csehország, Észtország - a közepes Baa sávból az elsőrendű A kategóriába jutott fel, Litvánia pedig egyenesen a spekulatív sávból került át a közepes befektetői tartomány felső végére.

A jelentős besorolási javításokat a Moody's azzal magyarázta a bejelentéshez fűzött kommentárjában, hogy most már gyakorlatilag visszafordíthatatlan az érintett országok gazdasági és pénzügyi EU-integrációjának folyamata. Ez a folyamat nagy mértékben csökkenti az olyan devizaválságokat, amelyek az adott országokban rezidens devizaadósság-kibocsátók időben történő törlesztéseinek leállásához vezethetnek.