Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kezdődik az egységes európai pénzpiac kialakítása

euractiv.hu
2002.11.13. 08:59
Az Európai Bizottság friss tanulmánya szerint jelentősen segítené a tagországok fejlődését, ha egységes lenne a pénzügyi szolgáltatások piaca az EU-ban. Konkrétan: 130 milliárd eurós többletbevételt, 1,1 százalékos gazdasági növekedést jelentene, a foglalkoztatottság pedig 0,5 százalékkal nőne - írja a Financial Times.

A különböző pénzügyi alapok működtetésének költsége a tanulmány szerint 0,5 százalékkal kisebb lenne a tőkepiac egységesítésének köszönhetően, a kereskedelmi költségek mérséklése, a különböző díjak megszűnése vagy drasztikus csökkenése miatt. A közös EU pénzpiac igazi haszonélvezői a vállalkozások lennének.

A bizottság egy éven át készült tanulmánya a brüsszeli hatóságok első próbálkozása, hogy egy 42 új törvényből álló csomag, a Pénzügyi Szolgáltatások Akcióterve segítségével hozzálássanak a különböző jogszabályok egységesítéséhez, az EU-pénzügyi piac megteremtéséhez.

Az egységesítés legnagyobb ellenzője Németország és Franciaország, mindkét ország szeretne belső védelmet nyújtani saját cégeiknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!