Viola
-5 °C
-2 °C

Az öt bölcs szerint drámai a német államháztartás helyzete

MTI
2002.11.13. 09:57
Az ,,öt bölcsnek" nevezett, öt vezető német közgazdász alkotta szakértői tanács szerint az államháztartás helyzete Németországban ,,rég volt olyan drámai, mint most". Az ,,öt bölcs" ezt a véleményét éves jelentésében rögzítette, amelyből szerdai német lapok - Handelsblatt, Frankfurter Rundschau - közöltek részleteket, még mielőtt a jelentést átnyújtották volna Schröder kancellárnak.

A tudósok szerint jövőre elképzelhető a 3,3 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit, ami a legmagasabb érték a napokban napvilágot látott előrejelzések között. Az Európai Bizottság őszi prognózisában szintén három százalék feletti hiányra számít 2003-ban, német lapok 3,1-3,2 százalékos európai uniós becslésről tudnak.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy az idei deficit 3,7 százalék lesz (,,forgalomban van" a 3,8 százalék is): az ,,öt bölcs" is a 3,7-et valószínűsíti, az előző nap Hans Eichel pénzügyminiszter a szociáldemokrata párt (SPD parlamenti frakciója előtt szintén ezt a számot közölte.

A német tudósok csak abban az esetben tartják valószínűnek a 3,3 százalékot, ha nem járna sikerrel a szociáldemokraták és a környezetvédők kormánya által összeállított 14 milliárd eurós takarékossági csomag.

Az ,,öt bölcs" jövőre csak 1,0 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít Németországban, a vezető gazdaságkutató intézetek 1,4-et, a kormány 1,5 százalékot. Az idei évre az intézetek 0,4 százalékot tartanak elképzelhetőnek, a kormány 0,5-öt.

A német tudósok a gyenge konjunktúra miatt arra számítanak, hogy 2003-ban a munkanélküliek száma 110 ezer fővel növekszik. A Handelsblatt szerint a professzorok bírálják a szociáldemokraták és a környezetvédők kormányát, mondván, hogy gazdasági és pénzügyi politikájukkal rossz úton járnak. Átütő strukturális reformokra lenne szükség, a munkahelyek ügyesebb kiközvetítésének rendszere önmagában véve nem oldja meg a problémákat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!