Felkészületlenek a cégek az európai áfaszabályokra

Napi Online
2002.11.14. 10:27
A Pénzügyminisztérium úgy véli, elég ha a csatlakozás előtt 45 nappal hozzák meg az EU-kompatibilis áfatörvényt, a vállalatokra viszont káosz vár, ha az utolsó pillanatig várnak a meglehetősen komplikált új számlázási rendszer előkészítésével. A magyar cégek máris késésben vannak, ezért a csatlakozás idején nagy kapkodás és meglepetések várhatók - állítják a Deloitte & Touche szakértői.

A magyar vállalatok jelentős késésben vannak, többségük nincsen felkészülve arra, hogy 14 hónap múlva át kell állniuk az uniós áfaszabályok alkalmazására. A magyar cégeknek mindössze 20 százaléka tette meg az első lépéseket, 20 százalékuk pedig tervezi, hogy felállítja az előkészületekért felelős csapatot. Belgiumban tíz éve már a közösségi áfaszabályok bevezetése előtt egy évvel a vállalatok 70 százaléka felkészült volt - állítja Philippe Norré, a Deloitte & Touche adó-tanácsadási üzletágának szenior menedzsere.

Az áttérés legtöbb helyen az informatikai és elszámolási rendszer teljes átalakítását teszi szükségessé, és ha késlekednek, az az átálláskor teljes káoszhoz vezethet. A tét nem kicsi, az átállás költsége közepes vállalatoknál az éves árbevétel 3-5 százalékát kitevő összeg, nagyobb vállalatoknál ennél több.