Natália
1 °C
7 °C

Felkészületlenek a cégek az európai áfaszabályokra

Napi Online
2002.11.14. 10:27
A Pénzügyminisztérium úgy véli, elég ha a csatlakozás előtt 45 nappal hozzák meg az EU-kompatibilis áfatörvényt, a vállalatokra viszont káosz vár, ha az utolsó pillanatig várnak a meglehetősen komplikált új számlázási rendszer előkészítésével. A magyar cégek máris késésben vannak, ezért a csatlakozás idején nagy kapkodás és meglepetések várhatók - állítják a Deloitte & Touche szakértői.

A magyar vállalatok jelentős késésben vannak, többségük nincsen felkészülve arra, hogy 14 hónap múlva át kell állniuk az uniós áfaszabályok alkalmazására. A magyar cégeknek mindössze 20 százaléka tette meg az első lépéseket, 20 százalékuk pedig tervezi, hogy felállítja az előkészületekért felelős csapatot. Belgiumban tíz éve már a közösségi áfaszabályok bevezetése előtt egy évvel a vállalatok 70 százaléka felkészült volt - állítja Philippe Norré, a Deloitte & Touche adó-tanácsadási üzletágának szenior menedzsere.

Az áttérés legtöbb helyen az informatikai és elszámolási rendszer teljes átalakítását teszi szükségessé, és ha késlekednek, az az átálláskor teljes káoszhoz vezethet. A tét nem kicsi, az átállás költsége közepes vállalatoknál az éves árbevétel 3-5 százalékát kitevő összeg, nagyobb vállalatoknál ennél több.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?