Marhahúsháború - Párizsnak a perköltségeket fizetnie kell

euractiv.hu
2002.11.14. 14:55
Miután Franciaország feloldotta a brit marhahús embargóját, az Európai Unió visszavonta a Párizzsal szemben indított bírósági eljárást. Ily módon Franciaország büntetést ugyan nem fizet, ám a törvényes eljárás költségeit vállalnia kell.

Franciaország a többi EU-tagországgal együtt 1996 márciusában, a kergemarhakór veszélye miatt vezette be a brit marhahús importtilalmát, amelyet az EU később feloldott, ám a franciák továbbra is alkalmazták.

2001 decemberében az Európai Bíróság az embargó feloldására szólította fel Franciaországot, amely azonban csak 2002 októberében szánta rá magát a brit marhahús "rehabilitálására", miután az Európai Bizottság kérésére az EU bírósága napi 158.250 eurós pénzbírságot helyezett kilátásba.

Az EU döntésével szembehelyezkedő francia álláspont képviselői sokáig azzal érveltek, hogy a marhaállományt megtizedelő súlyos betegséggel nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható Creutzfeldt-Jakob-kór (a BSE emberi változata) a brit lakosság körében több mint 100 áldozatot szedett, míg Franciaországban - valószínűleg a gondos szűrés következtében - csak elvétve fordultak elő ilyen megbetegedések. (Három halálesetet tulajdonítanak a Creutzfeldt-Jakob-kórnak.)

A francia tilalom feloldását követően az Európai Bizottság eltekint a büntetés kifizetésétől, Párizsnak viszont fedeznie kell a hosszadalmas vita törvényes költségeit. A konkrét összeget később határozzák meg. Kapcsolódó link: euro.hu