Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dánia segélybiznisze

euractiv.hu
2002.11.15. 09:08
A GDP-hez mérten világviszonylatban Dánia fordítja a legtöbb pénzt a fejlődő országok megsegítésére. A segélyprogramokban azonban rendre csak dán cégeknek juttatnak megbízást, így a jótékonykodás lassan komoly gazdasági húzóerővé vált az országban.

Az Európai Bizottság kifogásolja ezt az eljárást, s első lépésként a dán külügyminisztériumhoz intézett levélben fogalmazta meg álláspontját. Szorgalmazza, hogy a jövőben nyílt tenderen hirdessék meg a pályázatokat. A szóban forgó szerződések teljes értéke jelenleg körülbelül 100 millió euró (24,5 milliárd forint).

A hír Dániában bombaként robbanhat, s megtorpedózhatja a fejlődő országokat segítő programrendszert, amely éppen annak köszönheti átfogó jellegét és a közvélemény messzemenő támogatását, hogy a dán gazdaságnak is javára vált.

Az üggyel máris foglalkozott a Folketing, a dán parlament, s érdeklődésére a külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy "elvben támogatja" a nyitott tenderek kiírását.

- A dán kormány egyetért a szabad versenyhelyzetet kialakításával, de elvárja, hogy tisztességes konkurenciával szembesüljön - áll a liberális dán kormánypárt egyik szóvivője, Henrik Vestegaard sajtónyilatkozatában. (A félelem oka nyilvánvalóan az, hogy a nyílt eljárásokban esetleg irreálisan alacsony árakkal kell majd versenyezniük az eddig "biztos győztes" dán cégeknek.)

A politikusok kompromisszumos megoldást javasolnak, amelynek értelmében a segélykeretek egy bizonyos hányadát az EU versenyszabályai, míg másik részét a nemzeti versenytörvények szerint költenék el.

A kérdést jövő heti ülésén tárgyalja az Európai Bizottság. Amennyiben Dánia nem veti alá magát a bizottság rendelkezéseinek, az ügy valószínűleg az Európai Bíróságra kerül.