Sávemelésre kényszerülhet az MNB

MTI
2002.11.15. 13:45
A közeljövőben szóbeli intervencióra kényszerülhet az MNB a forint erősödésének megfékezésére, és a jövő év közepére szükségessé válhat a 30 százalékos átváltási sáv középárfolyamának megemelése is - áll a legnagyobb brit bank elemzésében.

Az HSBC napi feltörekvő piaci gyorsjelentéseinek pénteki kiadása szerint a tavaly októberben 276,10 forint/eurón meghúzott középárfolyam módosítása az idén még nem valószínű, de jövő nyáron már megtörténhet, mivel a forint, amely pénteken 237,10/30-on beállította eddigi csúcspontját az euróhoz képest, addigra elérkezhet a sáv erős oldalának szélére, vagyis a 234,69 forint/euró árfolyamra.

A forint a következő néhány hétben is erősen megközelítheti 234,69-es euróárfolyamot, de a pénzügyi vezetés december közepéig, amikor sok spekuláns zárja pozícióit, még jó eséllyel képes lesz állni a nyomást - áll a bank elemzésében. Az HSBC szerint hiba lenne, ha a magyar hatóságok "harc nélkül feladnák" az átváltási sávot.

A bank szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy december második felében gyengülni fog a forint, de jövőre "újra elkezdődik a csata", s jelenleg 2003 közepe tűnik a sávon belüli középárfolyam legvalószínűbb módosítási időpontjának.

Az utóbbi hetekben meredeken erősödött az egyik legvonzóbb közép-európai befektetési célponttá vált forint, miután a magas kötvényhozamok, valamint a 2004-es magyar EU-csatlakozással kapcsolatos derűlátás erősen ösztönözte a külföldi tőkebeáramlást a forint- és az adósságpiacon - áll a Reuters kommentárjában.