Piroska
3 °C
3 °C

Vezető befektetési stratégák is utcára kerülhetnek

MTI
2002.11.15. 14:21
A Wall Street vezető befektetési bankjai sorra csökkentik létszámukat a tőzsdei lejtmenetre, a kevés új kibocsátásra és, végeredményben, a csökkenő bevételre tekintettel, és újabban a vezető elemzők és stratégák is sorra kerülnek. A legutóbbi a sorban a Lehman Bros. vezető befektetési stratégája, Jeffrey Applegate volt.

A Lehman Brothersnél csütörtökön ismertté vált, hogy ötszáz alkalmazottjukat, a létszám 4 százalékát elbocsátják. A kidobottak között van Jeffrey Applegate, a társaság vezető befektetési stratégája is - értesültek hírügynökségek a társasághoz közeli forrásoktól. A Lehman Brothersnél nem kommentálták a hírt.

A Lehman Brothers 13 ezer embert foglalkoztat világszerte. Ágazati becslések szerint az amerikai bankoktól 67 ezer embert bocsátottak el az elmúlt év eleje óta tartó gazdasági visszaesés miatt. Felvétel csupán néhány üzletágban, így a kötvénypiacon és a származékos kereskedelemben volt.

Nem egészen egy héttel ezelőtt a Merrill Lynch jelentette be, hogy megválik a tőkepiacokon jól ismert vezető közgazdászától, Bruce Steinbergtől. A Merrill Lynch az elmúlt év eleje óta 18 600 alkalmazottjától vált meg.

A Credit Suisse First Boston csaknem 20 százalékos leépítést hajtott végre, és az elbocsátottak között volt Tom Galvin, a cég vezető piaci stratégája is.

Az elemzési vezetők elbocsátása ugyan közvetlenül nem hozható összefüggésbe a New York-i főügyész, Eliot Spitzer Wall Street-ellenes támadásával, de hírügynökségi vélekedések szerint lehetetlen nem észrevenni az egybeesést.

Spitzer néhány nagy befektetési banknál vizsgálódott, mert felmerült a gyanú, hogy a bankok elemző részlegei a ténylegesnél kedvezőbb képet festenek egyes cégekről, hogy elnyerjék azok befektetési megbízásait.

A befektetési bankok az államügyész fellépése nyomán vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként lehetne elkülöníteni egymástól az elemzési és a befektetési tevékenységet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!