Árpád
-2 °C
4 °C

Napi 7 millió eurós kárt okoz a spanyolszági tartályhajó-baleset

MTI
2002.11.18. 12:03
A Spanyolország északnyugati partjai közelében szerencsétlenül járt Prestige tartályhajó napi 7 millió euró gazdasági kárt okoz. Ezt a becslést közölte a spanyol kormány és Galícia önkormányzata.

A spanyol hatóságok halászati tilalmat rendeltek el az érintett partszakaszon, a rendelkezés többezer rákhalászt és kagylótenyésztőt érint. A halászati szövetség attól fél, hogy az olajszennyezés tartós károkat okoz a halászati területeken. A pénteken szerencsétlenül járt, 77 ezer tonna nyersolajat szállító tartályhajó rakományából becslések szerint már 5 ezer tonna ömlött az Atlanti-óceánba. A Prestige tartályhajót a SMIT nemzetközi mentőcsapat Spanyolország északnyugati partjaitól Nyugat-Afrika irányába vontatja, mind távolabb a közeli európai kikötőktől, amelyek nem engedélyezik sérült tartályhajó jelenlétét kikötőikben. A SMIT a tartályhajót csendesebb vízekre akarja vontatni, ahol megpróbálják a maradék olajat átszivattyúzni egy másik hajóba. Félő azonban, hogy a 26 éves tartályhajó kettétörik. A görög tulajdonban lévő, bahamai bejegyzésű hajó úti célja Szingapúr volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?