Nem ez minden idők legjobb költségvetése

MTI
2002.11.18. 13:14
Jövőre nem megszorító, hanem takarékos költségvetés lesz - jelentette ki expozéjában László Csaba pénzügyminiszter a 2003. évi költségvetés általános vitájának kezdetén.

- Nem mondhatom, hogy ez minden idők legjobb költségvetése, mert a 2001-ben és 2002-ben történtek feldolgozása még itt kísért - fogalmazott László Csaba.

A pénzügyi tárca vezetője kiemelte: ha az ország nem az EU-csatlakozás kapujában állna, akkor a gazdaságpolitikával szembeni hitelesség romlása miatt 2003-ban túlzott mértékű kiigazításra lenne szükség. - Az elmúlt két évben a magyar állam 500 milliárd forinttal költött többet költött annál, mint amennyit kimutatott az ez évi büdzsében. Ezt a kiadási többletet most, ebben a költségvetésben kell elszámolni - mondta László Csaba.

A pénzügyminiszter elmondta, a költségvetés lehetőségeit az európai uniós csatlakozás is meghatározza, mivel az ország középtávú gazdaságpolitikai programjában ígéretet tett arra, hogy 2006-ra az államháztartás hiányát a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára csökkenti.

- A hiány csökkentésére azonban nem elsősorban a csatlakozás miatt van szükség, hanem azért mert a magas deficit a külső egyensúly megbomlásával, illetve a reálkamatok növekedésével járhat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. László Csaba kiemelte: ha most nem lépnek, akkor 2004-2005-ben nagy árat kellene fizetni egy valódi megszorító költségvetéssel.

- Felelőtlenség lenne tehát elfogadni az ellenzéki pártok azon javaslatát, amely a GDP százalékában mért 4,5 százalékos hiányt 5 százalékra akarja felemelni, mert az fájdalmas megszorító intézkedéseket tenne szükségessé - érvelt László Csaba. Azonban minden reális megtakarítási javaslatot örömmel fogadnak, és nem zárkóznak el a költségvetési hiányt tovább nem növelő, észszerű kompromisszumoktól.

A pénzügyminiszter elmondta, a jövő évi költségvetéssel Magyarország áttér az Európai Unió statisztikai módszertanára, ami kizárja, hogy az állam a jövőben "olyan simlis módon gazdálkodjon, mint azt az elmúlt két évben tette".

- Magyarország új gazdaságpolitikai programjának középpontjában a versenyképesség javítása áll - közölte László Csaba. A kormányzat célja, hogy ne állami osztogatással, hanem a vállalkozási környezet javításával teremtsék meg a kiegyensúlyozott növekedés feltételei.

- Az állami támogatás ugyanis olyan, mint a kábítószer, elfedi a valóságot, és menthetetlenül hozzá lehet szokni - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: a versenyképesség javításához a költségszint leszállítására van szükség, amit az óvatos bérpolitika segít 2003-ban.