Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem ez minden idők legjobb költségvetése

MTI
2002.11.18. 13:14
Jövőre nem megszorító, hanem takarékos költségvetés lesz - jelentette ki expozéjában László Csaba pénzügyminiszter a 2003. évi költségvetés általános vitájának kezdetén.

- Nem mondhatom, hogy ez minden idők legjobb költségvetése, mert a 2001-ben és 2002-ben történtek feldolgozása még itt kísért - fogalmazott László Csaba.

A pénzügyi tárca vezetője kiemelte: ha az ország nem az EU-csatlakozás kapujában állna, akkor a gazdaságpolitikával szembeni hitelesség romlása miatt 2003-ban túlzott mértékű kiigazításra lenne szükség. - Az elmúlt két évben a magyar állam 500 milliárd forinttal költött többet költött annál, mint amennyit kimutatott az ez évi büdzsében. Ezt a kiadási többletet most, ebben a költségvetésben kell elszámolni - mondta László Csaba.

A pénzügyminiszter elmondta, a költségvetés lehetőségeit az európai uniós csatlakozás is meghatározza, mivel az ország középtávú gazdaságpolitikai programjában ígéretet tett arra, hogy 2006-ra az államháztartás hiányát a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára csökkenti.

- A hiány csökkentésére azonban nem elsősorban a csatlakozás miatt van szükség, hanem azért mert a magas deficit a külső egyensúly megbomlásával, illetve a reálkamatok növekedésével járhat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. László Csaba kiemelte: ha most nem lépnek, akkor 2004-2005-ben nagy árat kellene fizetni egy valódi megszorító költségvetéssel.

- Felelőtlenség lenne tehát elfogadni az ellenzéki pártok azon javaslatát, amely a GDP százalékában mért 4,5 százalékos hiányt 5 százalékra akarja felemelni, mert az fájdalmas megszorító intézkedéseket tenne szükségessé - érvelt László Csaba. Azonban minden reális megtakarítási javaslatot örömmel fogadnak, és nem zárkóznak el a költségvetési hiányt tovább nem növelő, észszerű kompromisszumoktól.

A pénzügyminiszter elmondta, a jövő évi költségvetéssel Magyarország áttér az Európai Unió statisztikai módszertanára, ami kizárja, hogy az állam a jövőben "olyan simlis módon gazdálkodjon, mint azt az elmúlt két évben tette".

- Magyarország új gazdaságpolitikai programjának középpontjában a versenyképesség javítása áll - közölte László Csaba. A kormányzat célja, hogy ne állami osztogatással, hanem a vállalkozási környezet javításával teremtsék meg a kiegyensúlyozott növekedés feltételei.

- Az állami támogatás ugyanis olyan, mint a kábítószer, elfedi a valóságot, és menthetetlenül hozzá lehet szokni - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: a versenyképesség javításához a költségszint leszállítására van szükség, amit az óvatos bérpolitika segít 2003-ban.