Viola
-6 °C
-2 °C

László Csaba szerint Budapest kap elég pénzt a költségvetésből

MTI
2002.11.18. 14:48
A jövő évi visszafogott béremelést az állam azzal segíti, hogy a személyi jövedelemadó-terhelés csökkentésével, a minimálbér adómentessé tételével mérsékli a bruttó és a nettó keresetek közötti különbséget - mondta expozéjában László Csaba pénzügyminiszter a 2003. évi költségvetés általános vitájának kezdetén. Hozzáfűzte: ezzel lehetővé válik, hogy az alacsony béremelések is reálbérnövekedést eredményezzenek.

A pénzügyi tárca vezetője kitért arra, hogy a gyermekneveléssel összefüggő ellátások növekedése révén javul a családok helyzete. - Így például nő a családi pótlék, az anyasági támogatás, és emelkedik a rendszeres gyermekvédelmi támogatás is - mondta László Csaba.

A pénzügyminiszter szólt arról, hogy az oktatáson belül az intézményeknek egyenlő esélyeket kell biztosítani, versenyhelyzet mellett. A miniszter elmondta: jövőre visszaállítják a hallgatói normatíva eredeti reálértékét, folytatják az iskolák ellátást számítógépekkel, szoftverekkel.

- A jövő évi költségvetés forrást tartalmaz az egészségügy modernizációjára, amelyek az egészségügyi és a szociális területet érintő reformokat alapozzák meg - jelentette ki.

A költségvetésért felelős miniszter elmondta: a 2003. évi büdzsében kiemelt feladat az agrárgazdaság szerkezetének átalakítása, a vidék- és területfejlesztés. Közölte, hogy a költségvetési forrásokból jelentős rész jut garanciakeretre, miközben a jövedelempozíciót jelentősen javítja 2002 év végi adóskonszolidáció.

László Csaba elmondta, hogy a lakástámogatásoknál az ifjú házasoknak jelent segítséget a megemelt szociálpolitikai kedvezmény, valamint az, hogy ezt két gyermekig meg is előlegezi a kormány. Lakástámogatásra 140 milliárd forint jut jövőre, szemben az idei 128 milliárd forinttal.

A miniszter a továbbiakban kitért arra, hogy jövőre a nyugdíjasok 5,4 százalékos vásárlóérték-javulást várhatnak, mivel a 8,4 százalékos nyugdíjemelésén felül a 13. havi nyugdíj első részét is kiutalják számukra.

A privatizációval kapcsolatban a miniszter kiemelte: a magánosítást az teszi szükségessé, hogy az állam tulajdonában lévő cégek jövedelmezősége az elmúlt években gyakorlatilag nullára csökkent. - A bevételt azonban nem a költségvetés lyukainak betömésére, hanem a hosszú távú fejlesztési lehetőségek megalapozására használják fel - tette hozzá.

László Csaba szavai szerint a főváros számára is tartalmaz pozitívumokat a költségvetés. A jövő évi állami támogatás növekménye Budapest esetében jelentősen meghaladja az országos átlagot, míg az infrastrukturális beruházásokhoz a költségvetés tartalmazza a kormánygaranciát - derült ki a pénzügyminiszter szavaiból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!