Árpád
-2 °C
4 °C

Az S&P visszaminősítette a magyar forintadósságot

MTI
2002.11.19. 12:56
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal rontotta Magyarország szuverén hosszú futamú forintadósságának besorolását, mivel az elmúlt két év jelentős költségvetési expanziója miatt aggályosnak tartja középtávú államháztartási deficitcélok elérhetőségét.

A belső adósság osztályzata a keddi londoni bejelentés szerint az eddigi A pluszról A-ra módosul. A cég egyben megerősítette a hosszú futamú devizaadósság A mínusz osztályzatát, stabil kilátással.

Egy külön jelentésében a cég kilátásba helyezte a konvergáló EU-tagjelöltek bel- és küladósi osztályzatának egyesítését, de ezt a Moody'stól eltérően csak akkor fogja megtenni, ha az eurócsatlakozás menetrendje már ismert.

A hitelminősítő indoklása szerint a kormány középtávú stratégiája jövőre 4,5 százalékos, 2004-re 3,0 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt céloz az idei évre becsült 8,7 százalék után, a Standard & Poor's azonban a következő két évre 5,4, illetve 4,3 százalékos deficitet vár.

Az S&P várakozása szerint az államadósságnak a GDP-értékhez mért aránya az idén a tavalyi 53,1 százalékról 56,0 százalékra nő, bár 2005-ig 53,0 százalékra süllyed vissza.

A jelentés szerint igaz ugyan, hogy a 2002-re várt magas deficit részben a költségvetésen kívüli tételek konszolidálását tükrözi, de jelzi az elsődleges kiadások jelentős bővülését is. A költségvetésen kívüli tételek nélkül is 6,0 százalékhoz közeli lenne az idei államháztartási hiány a 2001-ben mért 3,0 százalék (az ESA-szabvány szerint 4,1 százalék) után.

A Standard & Poor's szerint a jövő évre előrejelzett, 3,5 százaléknál nem sokkal nagyobb GDP-reálnövekedés mellett a kormány által bejelentett deficitcsökkentő lépések valószínűleg elégtelennek bizonyulnak, hacsak nem érvényesítenek még jelentősebb megszorításokat az elsődleges kiadási tételekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?