Bizonytalanok és borúlátóak a magyar vállalkozások

MTI
2002.11.19. 16:09
Bizonytalanok és borúlátók a vállalkozások - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemezési Intézete októberi vállalati konjunktúra felmérésének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Az MKIK 1.693 cég válaszából állította össze a 2002. második félévi felmérést.

Parragh László szerint a felmérés eredményei mögött pszichés öngerjesztő folyamat is húzódik. A gazdaságpolitikának a vállalkozások élénkítését segítő lépéseket kell tennie - tette hozzá. A kamara elnöke szerint a versenyképességre kell koncentrálni minden erővel és el kell gondolkodni a forint árfolyamának alakulásán is. A kamara szándéka, hogy a pénzügyminisztert, a jegybank-elnököt és a vállalkozókat egy asztalhoz ültesse, hogy nyilvánosan megvitassák ezt a kérdést.

Az MKIK felméréséből kiderült, hogy tovább romlottak a cégek üzleti helyzetéről és kilátásairól alkotott vélemények a nyári adatfelvételhez képest. A kamara vállalati bizalmi indexének értéke 1999 óta a legmélyebb szintre süllyedt. A korábbiakhoz képest némileg visszafogottak a cégek foglalkoztatási szándékai.

A felmérésből kiderül, hogy továbbra is negatív a cégek jelenlegi jövedelmezőségének megítélése és drámaian romlottak a jövedelmezőség jövőbeni alakulására vonatkozó várakozások.