Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bizonytalanok és borúlátóak a magyar vállalkozások

MTI
2002.11.19. 16:09
Bizonytalanok és borúlátók a vállalkozások - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemezési Intézete októberi vállalati konjunktúra felmérésének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Az MKIK 1.693 cég válaszából állította össze a 2002. második félévi felmérést.

Parragh László szerint a felmérés eredményei mögött pszichés öngerjesztő folyamat is húzódik. A gazdaságpolitikának a vállalkozások élénkítését segítő lépéseket kell tennie - tette hozzá. A kamara elnöke szerint a versenyképességre kell koncentrálni minden erővel és el kell gondolkodni a forint árfolyamának alakulásán is. A kamara szándéka, hogy a pénzügyminisztert, a jegybank-elnököt és a vállalkozókat egy asztalhoz ültesse, hogy nyilvánosan megvitassák ezt a kérdést.

Az MKIK felméréséből kiderült, hogy tovább romlottak a cégek üzleti helyzetéről és kilátásairól alkotott vélemények a nyári adatfelvételhez képest. A kamara vállalati bizalmi indexének értéke 1999 óta a legmélyebb szintre süllyedt. A korábbiakhoz képest némileg visszafogottak a cégek foglalkoztatási szándékai.

A felmérésből kiderül, hogy továbbra is negatív a cégek jelenlegi jövedelmezőségének megítélése és drámaian romlottak a jövedelmezőség jövőbeni alakulására vonatkozó várakozások.