Friedman nem csodálkozna, ha széthullana az Európai Monetáris Unió

Napi Online
2002.11.20. 14:39
Milton Friedman az eurórégió stabilitási paktumának megszüntetését javasolja. "Nincs szükségük újabb stabilitási paktumra, hanem sokkal inkább a meglévőt kellene megszüntetniük" - mondta a közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett amerikai közgazdász a DMEuro német gazdasági lapnak.

"A stabilitási paktum az egyes tagországok fiskális politikájának összehangolására tett kísérlet, ami mindenképpen nagy hiba" - idézte Friedman szavait az MTI.- "A paktumra valószínűleg az euró elfogadtatásához volt szükség. Most viszont, az euró bevezetése után már nem nagyon hiszem, hogy a paktum bármilyen gazdasági illetve politikai előnnyel járna."

Friedman feltételezése szerint az euró idővel komoly problémák okozójává válik. "Ha nem lenne az euró, Németországnak nem is kellene szembenéznie jelenlegi problémáival, mivel a márka árfolyamát bármikor a többi EU-tag devizájához igazíthatná és így megvédhetné exportját".

Friedman úgy véli, hogy az euró politikai instabilitást idéz majd elő. "Nem lennék meglepve, ha az elkövetkező tíz-tizenöt évben krízishelyzet alakulna ki és az euró a széthullás peremére kerülne."

- Friedman kamatcsökkentést vár az Európai Központi Banktól. "A közös európai pénzpolitika nem felel meg mind a tizenöt országnak. Németországnak most például expanzív pénzpolitikát kellene folyatnia." Friedman meglátása szerint az EKB tagjainak véleménye a követendő pénzpolitikai irányról idővel eltávolodik egymástól és ez súlyos politikai problémákat okoz majd.