Olivér
5 °C
8 °C

Az EU 2005-től betiltaná a dohányreklámokat

MTI
2002.11.20. 15:58
Az Európai Parlament szerdán olyan európai törvényjavaslatot hagyott jóvá, mely szerint az Európai Unióban 2005-től tilos lenne dohánycégek számára a médiában (beleértve az internetet is) hirdetni és jelentősebb - nemzetközi jellegű - eseményeket szponzorálni.

Utóbbiak közé tartozik például a Forma-1 versenysorozat is, amelynek egyik fő gazdája, a FIA már 2006-ban nem engedné a cigarettagyártók szponzorációját a sorozaton. Az Európai Parlament eszerint egy évvel hamarabb szeretné befejezettnek látni a cigarettamárkák megjelenését a nevezett technikai sportban.

Az új hirdetéstilalmi javaslat első olvasata szerepelt a parlament előtt, mely tervezett törvény az eddigi - 1998-ban elfogadottat - váltaná le, s melyet az Európai Bíróság két évvel később elvetett, s így át kell alakítani. Ha ez az új elképzelések szerint megtörténik, az uniós miniszterek tanácsának és a parlamentnek is még újra jóváhagyását kell adnia rá és a tagországok kormányainak is el kell fogadnia. A folyamat várhatóan 2005 júliusáig tart, akkortól tehető gyakorlattá az új uniós dohányreklámozási törvény.

Az Európai Bíróság annak idején egyrészt azt kifogásolta, hogy a közegészségüggyel kapcsolatos kérdés a dohányterméké és reklámozásuké, s mint ilyen egyöntetű határozattal emelkedhet törvényerőre, másrészt a nem direkt médiareklámozás, mint például a mozikban a reklámfilmek vetítésének szabályozása egyértelműen a nemzeti törvényhozások illetékességébe tartozhat csak.

Az EU-ban a dohányzás és reklámozás kérdése azért kap egyre nagyobb figyelmet, mert az európai dohányzási ráta sokkal magasabb, mint a szigorú reklámszabályozást bevezető Egyesült Államoké, s évente mintegy félmillió ember halálát az EU-ban még ez idős szerint is közvetlen összefüggésbe hozzák a dohányzással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?