Szilárda
-4 °C
3 °C

A külföld 235 forintos új sávközepet szorgalmaz

Napi Online
2002.11.20. 17:27
A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a forint a magas magyar kamatlábak miatt nem fog veszíteni erejéből, így szerintük a következő három-hat hónap folyamán 235 forint/euró körül újra kellene definiálni az intervenciós sáv centrumát.

Az elemzők szerint a mostani 276,1 forint/eurós sávközép tarthatatlan hosszútávon. Bár a MNB hétfőn 50 bázisponttal 9 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat, az még mindig a legmagasabb a térség országai közt.

Elképzelhetőnek tartanak egy újabb, akár 150 bázispontos kamatvágást is, de figyelmeztettek, hogy a csökkenő kamatláb még jobban felkeltené a külföldi befektetők érdeklődését a magyar állampapírok iránt, ami megint csak erősítené a forintot.

A legtöbb elemzők 235 forint/euró körül határozná meg az intervenciós sáv közepét, a Bank of America elemzője egyenesen a mostani 234,69 forint/eurós sávszélet tartaná logikusnak, mint új centrum.

Nem minden elemző osztja azonban a kötelező sáveltolás nézetét. A UBS Warburg elemzője szerint az exportőrök lobbija és a folyó fizetési mérleg deficitje legyengíti majd a forintot annyira, hogy ne kelljen eltolni a sáv centrumát. Ha mégis be kellene avatkozni az elemző mindenképp csekély, 5 százalék körüli módosítást javasol: ebben az esetben a centrum 262 forint/euró körül lenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!