Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lengyelországban nem sikerül legalizálni az eltitkolt jövedelmeket

MTI
2002.11.21. 10:00
A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette az eltitkolt jövedelmek egyszeri, utólagos megadóztatásáról és a kötelező vagyonbevallásról szóló törvényjavaslatot, amelyet október elején fogadott el a parlament.

A javaslattól a kormány 600 millió zloty (36 milliárd forint) bevételt remélt. A jogszabály alkotmányossági vizsgálatát Aleksander Kwasniewski államfő kérte.

A javaslat szerint azok az adófizetők, akik 1996 és 2001 között eltitkoltak adóköteles jövedelmet, idén év végéig visszamenőleg bevallást tehettek volna. Ez esetben egyszeri, 12 százalékos adóbefizetéssel legalizálhatták volna az adófizetés alól kivont jövedelmeiket. Rajtakapás esetén 75 százalékos büntetőadót vetettek volna ki rájuk.

A javaslat - bizonyos értékhatár fölött - vagyonbevallási kötelezettséget is előírt, becslések szerint 3-3,5 millió lengyel adófizetőnek kellett volna vagyonnyilatkozatot tennie.

A kormány szerint az alkotmánybírósági döntés nyomán meg kell változtatni a parlament asztalán fekvő költségvetési törvényjavaslatot, a költségvetési hiány növelésének elkerülésére pótlólagos bevételi forrásokat kell keresni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?