A Fitch leértékelte a hosszú lejáratú japán jenadósságot

MTI
2002.11.21. 11:16
Az európai Fitch Ratings hitelminősítő "AA mínusz"-ra rontotta a japán hosszú lejáratú szuverén jenadósság osztályzatát "AA"-ról, negatív kilátással. Az ügynökség megerősítette a japán hosszú lejáratú szuverén devizaadósság "AA" osztályzatát.

A módosítást a japán közszféra tovább romló pénzügyi helyzetével, a japán gazdaság gyengeségével, a rossz adósságok megoldásának kiábrándító késlekedésével és a defláció elhúzódásával indokolták. A Fitch közleménye értésre adta, hogy fontolóra vették a japán hosszú lejáratú devizaadósság osztályzatának rontását is, de ehhez még további információt gyűjtenek.

A világ legerősebb gazdaságainak, a Heteknek járó legjobb, "AAA" minősítéstől Japán 1998. novemberben volt kénytelen megválni, amikor az amerikai Moody's - hivatkozással a már akkor is nyolcadik éve stagnáló japán GDP-re - egy fokozattal, "Aa1"-re rontotta mindkét hosszú távú japán szuverén adósság besorolását.

A Fitch Ratings 2000. júniusban vonta meg Japántől a legjobb osztályzatot, az amerikai Standard and Poor's pedig 2001. februárban tette meg ezt. A Standard and Poor's idén áprilisban rontotta a japán szuverén osztályzatokat "AA mínusz"-ra negatív kilátással, a Moody"s májusban rontotta japán besorolásait két fokozattal "A2"-re az addigi "Aa3"-ról.