Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Jövő szeptemberben szavaznak a svédek az euró bevezetéséről?

MTI
2002.11.21. 11:38
Göran Persson svéd kormányfő a jövő hónapban kitűzi az euró bevezetéséről tartandó népszavazás időpontját - írta csütörtökön a Financial Times, amely szerint 2003. szeptember 21-e a legvalószínűbb dátum.

- Pontos dátumot kell kijelölnünk, nemcsak hónapot. Esélyt kell adnunk a pártoknak, hogy felkészüljenek a kampányra - mondta Persson a londoni üzleti lap kontinentális kiadásában közölt nyilatkozatában.

A 15 EU-tagország közül már csak Nagy-Britannia, Svédország és Dánia nem csatlakozott az euróövezethez. Nagy-Britanniában eleve a kormány, Dániában 2000. szeptemberben népszavazás utasította el - akkor már másodízben - a közös valuta bevezetését, Svédország pedig mind ez ideig nem hozott hivatalos döntést a csatlakozás ügyében.

Persson november 29-én kívánja megvitatni a referendum időpontjának kérdését a politikai pártok vezetőivel. A december 12-13-iki koppenhágai EU-csúcs után várhatóan még egy tárgyalási fordulót tartanak, s december 15-e körül jelenthetik be az időpontot.

A kormányfő nem volt hajlandó elárulni, hogy ő maga milyen döntést részesítene előnyben. Szerinte most az a legfontosabb, hogy a pártok egységesek legyenek a dátum kérdésében.

Ha jövőre megtartják a népszavazást, Svédország 2005. január 1-jével csatlakozhatna az euróövezethez, készpénzformában pedig 2006 elején jelenhetne meg az euró. Perssonnak ugyanis meggyőződése, hogy országa felmentést kap annak a szabálynak az alkalmazása alól, amely szerint az övezethez csatlakozó országoknak először két éven át részt kell venniük a valutauniós árfolyammechanizmusban (ERM II).

Persson szoros eredményt jósol, szerinte a szavazati arány az 53 és 47 százalék közötti sávban lesz, akár pozitív, akár negatív döntés születik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!