Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövő szeptemberben szavaznak a svédek az euró bevezetéséről?

MTI
2002.11.21. 11:38
Göran Persson svéd kormányfő a jövő hónapban kitűzi az euró bevezetéséről tartandó népszavazás időpontját - írta csütörtökön a Financial Times, amely szerint 2003. szeptember 21-e a legvalószínűbb dátum.

- Pontos dátumot kell kijelölnünk, nemcsak hónapot. Esélyt kell adnunk a pártoknak, hogy felkészüljenek a kampányra - mondta Persson a londoni üzleti lap kontinentális kiadásában közölt nyilatkozatában.

A 15 EU-tagország közül már csak Nagy-Britannia, Svédország és Dánia nem csatlakozott az euróövezethez. Nagy-Britanniában eleve a kormány, Dániában 2000. szeptemberben népszavazás utasította el - akkor már másodízben - a közös valuta bevezetését, Svédország pedig mind ez ideig nem hozott hivatalos döntést a csatlakozás ügyében.

Persson november 29-én kívánja megvitatni a referendum időpontjának kérdését a politikai pártok vezetőivel. A december 12-13-iki koppenhágai EU-csúcs után várhatóan még egy tárgyalási fordulót tartanak, s december 15-e körül jelenthetik be az időpontot.

A kormányfő nem volt hajlandó elárulni, hogy ő maga milyen döntést részesítene előnyben. Szerinte most az a legfontosabb, hogy a pártok egységesek legyenek a dátum kérdésében.

Ha jövőre megtartják a népszavazást, Svédország 2005. január 1-jével csatlakozhatna az euróövezethez, készpénzformában pedig 2006 elején jelenhetne meg az euró. Perssonnak ugyanis meggyőződése, hogy országa felmentést kap annak a szabálynak az alkalmazása alól, amely szerint az övezethez csatlakozó országoknak először két éven át részt kell venniük a valutauniós árfolyammechanizmusban (ERM II).

Persson szoros eredményt jósol, szerinte a szavazati arány az 53 és 47 százalék közötti sávban lesz, akár pozitív, akár negatív döntés születik.