Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lassú világgazdasági fellendülésre számít az OECD

MTI
2002.11.21. 15:00
A világ harminc gazdaságilag legfejlettebb országát tömörítő OECD Párizsban nyilvánosságra hozott előrejelzésében arra számít, hogy a gazdasági fellendülés világszerte alacsonyabb és lassúbb lesz a korábbi várakozásoknál, de recessziótól nem tart.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a legutóbbi, áprilisi számításait lefelé módosítva, most legföljebb 1,5 százalékos növekedést becsül az idei évre a tagállamok átlagában a korábbi 1,8 százalékos előrejelzés helyett. 2003-ban 2,2 százalékos, 2004-re 3 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Áprilisban közzétett, előző jelentésében még 2003-ra is 3 százalékos növekedést jelzett.

Az OECD-becslés egy iraki katonai konfliktus és az emiatt elképzelhető, újabb tőzsdei árzuhanás lehetséges perspektívájának említése nélkül "nagy geopolitikai bizonytalansággal" számol, ennek dacára valószínűtlennek ítél egy nagyobb recessziót. Az elemzés szerint a növekedést elősegítő, gyors pénzügypolitikai és költségvetési intézkedések bizonyos ideig tovább fogják éreztetni hatásukat.

A világgazdaság mozdonya, az Egyesült Államok idén 2,3 százalékos növekedést ér el, jövőre 2,6 százalékos, 2004-ben pedig 3,6 százalékos lesz ott a fellendülés - áll az OECD előrejelzésében.

A szervezet "beteg embere", Japán gazdasága 2002-ben 0,7 százalékos visszaesést szenved el, de gazdasági teljesítménye jövőre 0,8 százalékos növekedéssel pozitív szakaszba lép, és 2004-ben is hasonló, 0,9 százalékos előrelépésre számíthat.

Az euróövezetben az idén 0,8 százalékos, jövőre 1,8 százalékos, 2004-ben 2,7 százalékos gazdaságerősödést valószínűsítenek az OECD szakértői.