Jenő
-3 °C
5 °C

Jó üzlet a börtön

MTI
2002.11.22. 09:49
A terrortól való félelem és a börtönök őrzése sokat javított a dániai székhelyű Group 4 Falck eredményén: nettó nyeresége a szeptemberrel zárult három hónap alatt 492 millió dán koronára (66,5 millió dollár) emelkedett, ami 35 százalékkal haladja meg a tavalyit, míg a forgalom 51 százalékkal múlta felül a 2001-es azonos időszakét, és 23,3 milliárd koronát ért el.

A világ több mint 80 országában mintegy 230 ezer alkalmazottal dolgozó cég volt az úttörője Nagy-Britanniában a börtönök magánkezelésbe adásának, s ma már az őrszolgálatok adják bevételének 58 százalékát. A szigetországban már nincs is jelentős vetélytársa, amióta a közelmúltban 573 millió dollárért megvette a második legnagyobb amerikai biztonsági csoportot, a Wackenhut Correctionst, annak brit leányvállalatával, a Premierrel együtt.

A Wackenhut több mint ötven börtönt, elmegyógyintézetet, menekülttábort igazgat Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában. A Group 4 - amely felvásárolta a legnagyobb izraeli biztonsági céget, a Hashmirát is - nem akarja mindegyiket megtartani. Így például vevőt keres az ausztráliai Woomera menedékes központjára, ahol idén a menekültjogért folyamodó, főleg afgán és iraki állampolgárok közül többen a körülmények elleni tiltakozásul összevarrták ajkukat, és a szögesdrótkerítésre vetették magukat.

A dán anyavállalat egyik fő tevékenységének számító börtönüzemeltetés iránt a magyarországi cég is érdeklődne, ha lehetségessé válna, hogy a magyar állami börtönöket magánvállalkozások őrizzék - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Kecskeméti Sándor, a Group 4 Securitas Kft. ügyvezető igazgatója.

A magyarországi Group 4 cégcsoport árbevétele az év végére várhatóan meghaladja a tízmilliárd forintot, az adózás előtti eredménye pedig az egymilliárdot. Ez az eredmény mintegy 10 százalékos bővülést jelent a tavalyihoz képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?