A háztartások a harmadik negyedévben 2,6 milliárd forintot buktak a tőzsdén

MTI
2002.11.22. 10:25
Az állampapír-piacon a harmadik negyedévben jelentősen emelkedett a külföldiek súlya, ezzel szemben a részvénypiacon a külföldiek nettó eladók voltak, s velük szemben a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások léptek fel részvényvásárlóként - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett jelentésében.

Az állampapír-piacon a külföldiek részesedése 23,4 százalékra nőtt szeptember végére, a június végi 20,5 százalékról. A pénzügyi vállalatok részaránya 54,4 százalékra csökkent az előző negyedévi 57,7 százalékról.

Az állampapírok állománya piaci értéken 5,2 százalékkal nőtt 2002 harmadik negyedévében. Ezt kizárólag az államkötvények állományának növekedése okozta, míg a kincstárjegyek és az MNB kötvények piaci értéken számított állománya csökkent a negyedév során.

A lakosság tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 69,5 milliárd forinttal emelkedett, részarányuk ennek hatására 14,3 százalékra nőtt az előző negyedévi 13,9 százalékról.

A részvénypiacon a külföldi befektetők a harmadik negyedévben 16 milliárd forint értékben nettó eladók voltak, részesedésük a tőzsdei részvényekből 1,3 százalékponttal csökkent, 72,1 százalék volt szeptember végén.

A nem pénzügyi vállalatok több mint 10 milliárd forint értékben nettó vásárlók voltak a tőzsdén, s emellett csaknem 9 milliárd forint árfolyamnyereségük is keletkezett. Ezek együttes hatására részesedésük a részvénypiacon 0,8 százalékkal 6,9 százalékra emelkedett.

A háztartások részvényvásárlása mintegy 9 milliárd forinttal meghaladta az eladások értékét, ezzel párhuzamosan azonban 2,6 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedtek el. Szeptember végén a részvények 5,7 százaléka volt közvetlenül a lakosság tulajdonában, 0,3 százalékponttal több, mint három hónappal korábban.

A pénzügyi vállalatok - biztosítók, nyugdíjpénztárak, egyéb pénzügyi közvetítők - részvénytulajdona összességében alig változott: a tőzsdei részvények 6,9 százalékát birtokolták szeptember végén, még három hónappal korábban 6,8 százalék volt a részesedésük.