Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az elemzők további kamatcsökkentéseket várnak a jegybanktól

MTI
2002.11.22. 14:19
A Reuters brit hírügynökség budapesti irodája által megkérdezett elemzők döntő többsége úgy vélte, hogy legkésőbb jövő év februárig a Magyar Nemzeti Bank 25-100 bázisponttal csökkenti irányadó kamatait, sőt tizenhat elemzőből kilenc már úgy vélte, hogy a következő hétfőn a jegybank 50-100 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre.

A felmérést bemutató pénteki, budapesti tájékoztatón elhangzott: az elemzők a novemberi előrejelzés alapján jövőre az államháztartási hiányt 5,2 százalékra teszik a GDP-hez mérten, szemben a kormány által tervezett 4,5 százalékkal.

A novemberi elemzői felmérés szerint a piacot leginkább az hozta lázba, hogy a forint nagymértékben az ingadozási sáv erős oldala felé tolódott el. Emiatt az elemzők megítélése markánsan kettészakadt a forint lebegtetési sávjának jövőjét illetően, miközben az elemzők jó része a jegybanki kamatcsökkentésekre számít.

A Reuters által megkérdezett tizenhárom elemzőből nyolc szerint legkésőbb 2003. őszére a forint a sáv széléhez tapad majd, három válaszadó már idénre várja ezt a fejleményt. A külföldiek valamennyien a forint további erősödésére számítanak.

A hazai megkérdezett szakértők szerint a forint ingadozási sávját 2004 előtt nem mozdítják el, hat külföldi válaszadó ugyanakkor a forint felértékelésére voksol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!