Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Economist: a deficit jóval a kormány által tervezett fölött marad

MTI
2002.11.22. 14:19
A magyar kormány számára a legnagyobb kihívás az, hogy miként lesz képes összeegyeztetni a gazdasági növekedés felgyorsítását a további szerkezeti - különösen az egészségügy terén végrehajtandó - reformok véghezvitelével, miközben a költségvetési hiányt is uralnia kell - állapítja meg a Economist Intelligence Unit Magyarországról kiadott legújabb országjelentése.

A londoni Economist csoport gazdaságelemzői szerint a kormánykoalíció a költségvetési hiány jelentős csökkentésére kötelezte el magát az adóterhek kurtítását célzó korábbi tervei rovására és azon korábbi reményekkel szemben, hogy a kamatlábak gyorsan csökkenthetők a beruházások ösztönözte növekedés felélesztése céljából.

Ennek ellenére úgy vélik, nagy a kockázata annak, hogy a költségvetési deficit jóval a kormány által tervezett cél fölött marad 2003-2004-ben. AZ EIU elemzői azzal számolnak, hogy a hiány 2003-ban a GDP 5,5 százalékát, 2004-ben 4,3 százalékát teszi ki, szemben a pénzügyminisztérium által előrejelzett 2003. évi 4,5, és a 2004. évi 3 százalékkal.

Mivel az infláció az év közepe óta ismét emelkedik, a központi bank elkötelezett marad a szigorú monetáris politika mellett mindaddig, amíg nem látja a költségvetési konszolidáció komoly bizonyítékát. Emiatt éles ellentét van az EU-életszínvonalhoz való felzárkózáshoz szükséges magas növekedést pártoló kormányzati politika és az EMU-csatlakozáshoz szükséges monetáris konvergencia eléréséhez nélkülözhetetlen szigorú pénzügypolitika között - mutatnak rá.

A londoni elemzők azzal számolnak, hogy az erőteljes magánfogyasztás 3 százalék fölött tartja ugyan a GDP-érték növekedését a világgazdasági növekedés felgyorsulásáig. Erre az évre 3,2 százalékos GDP-növekedést vetítenek előre, amely 2003-ban 4,1, 2004-ben 4,3 százalékra gyorsul, mivel megkezdődik az EU gazdaságainak kilábalása, ami nagy lendületet ad a magyar exportnak.