Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Economist: a deficit jóval a kormány által tervezett fölött marad

MTI
2002.11.22. 14:19
A magyar kormány számára a legnagyobb kihívás az, hogy miként lesz képes összeegyeztetni a gazdasági növekedés felgyorsítását a további szerkezeti - különösen az egészségügy terén végrehajtandó - reformok véghezvitelével, miközben a költségvetési hiányt is uralnia kell - állapítja meg a Economist Intelligence Unit Magyarországról kiadott legújabb országjelentése.

A londoni Economist csoport gazdaságelemzői szerint a kormánykoalíció a költségvetési hiány jelentős csökkentésére kötelezte el magát az adóterhek kurtítását célzó korábbi tervei rovására és azon korábbi reményekkel szemben, hogy a kamatlábak gyorsan csökkenthetők a beruházások ösztönözte növekedés felélesztése céljából.

Ennek ellenére úgy vélik, nagy a kockázata annak, hogy a költségvetési deficit jóval a kormány által tervezett cél fölött marad 2003-2004-ben. AZ EIU elemzői azzal számolnak, hogy a hiány 2003-ban a GDP 5,5 százalékát, 2004-ben 4,3 százalékát teszi ki, szemben a pénzügyminisztérium által előrejelzett 2003. évi 4,5, és a 2004. évi 3 százalékkal.

Mivel az infláció az év közepe óta ismét emelkedik, a központi bank elkötelezett marad a szigorú monetáris politika mellett mindaddig, amíg nem látja a költségvetési konszolidáció komoly bizonyítékát. Emiatt éles ellentét van az EU-életszínvonalhoz való felzárkózáshoz szükséges magas növekedést pártoló kormányzati politika és az EMU-csatlakozáshoz szükséges monetáris konvergencia eléréséhez nélkülözhetetlen szigorú pénzügypolitika között - mutatnak rá.

A londoni elemzők azzal számolnak, hogy az erőteljes magánfogyasztás 3 százalék fölött tartja ugyan a GDP-érték növekedését a világgazdasági növekedés felgyorsulásáig. Erre az évre 3,2 százalékos GDP-növekedést vetítenek előre, amely 2003-ban 4,1, 2004-ben 4,3 százalékra gyorsul, mivel megkezdődik az EU gazdaságainak kilábalása, ami nagy lendületet ad a magyar exportnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!