Árpád
-2 °C
3 °C

Négy százalékkal nőtt az amerikai GDP a harmadik negyedévben

MTI
2002.11.26. 17:05
A harmadik negyedévben 4,0 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság összteljesítménye éves összehasonlításban - közölték az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumában kedden, az október végén kiadott előzetes becslés első felülvizsgálataként. Az előzetes becslésben 3,1 százalékos GDP-többlet szerepelt a harmadik negyedévről. Még egy felülvizsgálat van hátra. A piaci várakozás 3,1 százalékos volt most.

A harmadik negyedévi eredményt azért javították, mert a korábban számítottnál jobban nőttek a raktárkészletek, nagyobb volt a közfogyasztás, gyorsabban bővült a lakóingatlan-forgalom, és főleg: a lakossági költekezés 4,1 gyarapodott a második negyedévi 1,8 százalékos bővülés után, túlnyomórészt hozzájárulva a GDP-növekedés gyorsulásához. Nagy szerepe volt az autóiparnak, amely kamatmentes kölcsön akciókkal növelte értékesítését. A vállalati nyereségek - adó után - átlagosan 2,1 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, a második negyedévi 1,7 százalékos javulás után. Az első becslésben az üzleti beruházások szerény növekedése szerepelt, ezt most 0,7 százalékos csökkenésre módosították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?