Jenő
-3 °C
6 °C

Az EU rövidebb költségvetési időszakot tervez

Napi Online
2002.11.29. 11:57
Az EU brüsszeli bizottsága várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy a költségvetés úgynevezett anyagi perspektíváit a jelenlegi hét helyett öt évre határozzák meg. Az anyagi perspektíva EU-zsargonban azt jelenti, hogy a tagországok előre rögzítik a költségvetési korlátokat, elkerülendő, hogy minden évben ismételten végtelen vitákat folytassanak arról.

A volt bizottsági elnök, Jacques Delors által javasolt eljárást előbb öt évre szabták, majd 1992-től hét évre állapították meg. A jelenlegi periódus 2000-től 2006-ig tart és rögzíti egyfelől a teljes összeg, másrészt a hét fő tételre történő lebontás felső határát. (Ezek: mezőgazdaság, strukturális fejlesztések, belső politikák, külső "akciók", igazgatás, tartalékok és előcsatlakozási alap.) A bizottsági javaslat - amelyről januárban születik hivatalos döntés - a kurtítást azzal magyarázza, hogy a tagállamok láthatóan nem hajlandóak a költségvetés növelésére, ha előre nem látható kiadással kell számolniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?