Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkenésnek indult a magyar-japán forgalom

Napi Online
2002.12.02. 10:00
Japán kiemelt célpontja a magyar külgazdasági diplomáciának, egy hónap alatt ugyanis másodszor látogatott magas rangú kormánytag a szigetországba. November elején Major István külgazdasági helyettes államtitkár, a múlt héten pedig Csillag István gazdasági miniszter tárgyalt Tokióban.

Japán a külkereskedelemi forgalom alapján Magyarország tizedik legfontosabb partnere. A kivitelnél a 24. helyen áll a szigetország, a behozatalnál pedig a nyolcadikon. A forgalom mindazonáltal nem bővül, sőt némi visszaesést mutat. Tavaly a magyar kivitel - a Külügyminisztérium adatai szerint - 8 százalékkal nőtt ugyan 2000-hez képest, a behozatal viszont 9 százalékkal visszaesett. A Japánból származó import értéke mintegy tízszer akkora, mint az oda irányuló magyar export. Így 2001-ben 1,38 milliárd dolláros japán többlet alakult ki a bilaterális forgalomban. E tendencia idén markánsabb, az első kilenc havi adatok alapján a magyar kivitel értéke megegyezett az egy évvel korábbi hasonló időszakéval, a behozatal viszont 7 százalékkal esett vissza.