Jenő
-3 °C
6 °C

Húsz év alatt érjük el az unió jelenlegi jóléti szintjét

MTI
2002.12.02. 14:06
Pedro Solbes, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa két héttel az Európai Unió legnagyobb szabású bővítésének véglegesítése előtt óvott a túlzott várakozásoktól. A csatlakozni kívánó országok gazdasági problémáit az EU-tagság önmagában messze nem oldja meg - mondta a spanyol biztos a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lapnak nyilatkozva.

- Átlagosan legalább húsz évig tart majd, míg a tíz új tagállam jóléti szintje eléri a régi Európai Unió jóléti szintjét - mondta Solbes a korábbi tapasztalatokra hivatkozva. Görögország például húsz évvel a belépése után sem dolgozta még le hátrányát az EU-val szemben.

Az 1986-ban csatlakozott Spanyolország és Portugália egy főre jutó GDP-je még mindig az EU-átlag alatt van, Írországnak harminc évre volt szüksége ahhoz, hogy csatlakozási pontot találjon a régi tagállamok gazdasági erejéhez. - Az új tagok felzárkóztatása az EU-hoz még hosszú ideig az Európai Bizottság fő feladata marad - közölte Solbes.

A pénzügyi biztos szerint az euró bevezetésének nem kellene bizonyos belépő országok elsőrendű céljai között szerepelnie. Nagyon nagyra törőnek tartotta Solbes, hogy egyes országok a céldátumot is kitűzték: 2007-re a pénzügyi uniónak is tagjai akarnak lenni. - Nem zárom ki, hogy egy-két ország 2007-re ne vehesse át az eurót, de a többség nem lesz erre képes - mondta.

Solbes úgy vélekedett: az új tagok közül különösen Lengyelországnak kell "erősen igyekeznie", hogy megállja helyét a régi EU-államok erős gazdaságaival folyó versenyben. A pénzügyi biztos nyugodtan reagált arra, hogy több tagországban romlott az állami pénzügyek helyzete, és az államháztartási deficit Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban túlságosan magas.

- Ez most nem első számú probléma - mondta Pedro Solbes, hozzátéve: a csatlakozni kívánó országoknak van még néhány évük arra, hogy a deficitet a három százalékos maastrichti határ alá vigyék le, azaz államháztartási deficitjük ne érje el a GDP három százalékát, ami a pénzügyi unióhoz való tartozás egyik feltétele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?