Változatlan maradt az alapkamat

Napi Online
2002.12.02. 15:03
A Monetáris Tanács december 2-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9 százalékos szintjét.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megszületett megállapodás vállalati és munkavállalói szinten nehezen értelmezhető, nem segíti elő megfelelően az ár- és bérvárakozások koordinációját, amely pedig egyik alapfeladata lenne az országos szintű bérmegállapodásnak.

Az OÉT eddigi gyakorlatával ellentétben nem a nominális bérek növekedésében állapodott meg, hanem elmozdult a bérindexálás irányába. A Monetáris Tanács ezt önmagában helytelen, a gazdaság alkalmazkodó képességét jelentősen veszélyeztető lépésnek tekinti.

A jelenlegi monetáris kondíciók azzal a feltevéssel konzisztensek az inflációs célokkal, hogy a vállalati szinten jövő évben megvalósuló 3-4,5 százalékos nominális bruttó béremelések eredményeként a versenyszféra egészének éves átlagos nominális bruttó bérnövekedése nem haladja meg a 6 százalékot. Nominális bruttó bérajánlás hiányában megnőtt a koordinálatlan, így a jelzett szintet meghaladó nominális bérnövekedés kockázata - állt a Magyar Nemzeti Bank közleményében.