Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Tesco fél, hogy túlszabályozás követi az EU-csatlakozást

MTI
2002.12.02. 15:11
A Tesco térségbeli befektetéseit veszélyeztetheti, ha a tagjelölt kelet-európai országokban túlszabályozás követi az EU-csatlakozást - erre utalt burkoltan a legnagyobb brit kiskeresekdelmi hálózat vezetője egy hétfői bécsi szakmai konferencián.

Terry Leahy, a Tesco PLC vezérigazgatója azt mondta: a cég befektetési hajlandósága apadni fog, ha ezekben az országokban költségnövelő, hatékonyság- és versenycsökkentő szabályozókat és törvényeket fogadnak el.

A Tesco eddig összesen 138 üzletet nyitott Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában - írta a Dow Jones.

Leahy hétfőn, a The Economist által az EU-bővítés üzleti hatásairól rendezett bécsi konferencián azt mondta: a tagjelölt országok politikusainak szembe kell szállniuk az "olyan külföldi cégek túlszabályozásával, mint az enyém". Hozzátette: a Tesco olyan piacokon fektet be, ahol tevékenységét nem korlátozzák "rugalmatlan eljárások".

A cégvezető általánosságban óvott az EU-bővítés túlpolitizálásától, mondván: ha "beleveszünk az egyes szerződések legapróbb részleteibe ... akkor félő, hogy az emberek nem szereznek tudomást az EU-csatlakozás mindennapi előnyeiről".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!