Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkent a magyar tulajdon aránya az OTP-ben

Napi Online
2002.12.03. 09:47
Az OTP Bank közzétette szeptember 30-i tulajdoni szerkezetét, amelyből kitűnik, hogy az év elejéhez képest - a saját tulajdont nem számítva - 47 százalékról 13 százalékra csökkent a hazai tulajdonosainak aránya. A hazai részvényesek szavazati súlya az OTP - részben talán idejétmúlt - alapszabályi korlátozásai miatt ennél nagyobb, elvileg előfordulhat, hogy a következő közgyűlésen csak a többieknél korábban érkező külföldieknek lesz szavazati joguk.

A külföldi tulajdonosok magas aránya, illetve az OTP-alapszabály némely, a felvásárlás korlátozására még az 1995-ös privatizáció előtt született passzusa miatt a tulajdoni és szavazati arányok eltérnek egymástól. Az OTP alapszabálya kimondja, hogy a külföldi befektetők egyike sem rendelkezhet a közgyűlésen 5 százaléknál több szavazattal (a magyaroknál 10 százalék a határ), és a külföldi részvényesek összességükben is csak a teljes szavazóerő felénél eggyel kevesebb (vagyis 139 millió 999 ezer 999) szavazatot birtokolhatnak.