Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs nagy makro-meglepetés

Napi Online
2002.12.03. 12:23
Az előzetes számítások szerint a harmadik negyedévben éves összevetésben 3,4 százalékkal nőtt a magyar bruttó hazai termék, a nemzetgazdasági beruházások volumene - korrekciók nélkül - 5,2 százalékkal bővült, miközben az októberi fizetésimérleg-hiány 264 millió euró lett - közölte a KSH, illetve az MNB.

A NAPI Online által megkérdezett elemzők szerint a ma napvilágot látott makroadatok jórészt megfeleltek az előzetes várakozásoknak, így különösebb hatásuk nem lesz. A beruházások dinamikája lassabb, a GDP növekedési üteme pedig valamivel gyorsabb lett, mint amire Zsoldos István, a CA-IB szakértője számított. A szakember a negyedik negyedévre kismértékű gyorsulást, azaz 3,4-3,5 százalékos GDP-bővülést vár, miközben Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője az utolsó negyedre 3,3 százalékot valószínűsít.

Ami a folyó fizetési mérleget illeti, a hiány a szeptemberi 366 millió euróról 264 millió euróra szűkült, a kumulált deficit pedig az első 10 hónapban elérte a 2,73 milliárd eurót. A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők 221 millió eurós hiányt jósoltak, igaz előrejelzéseik igen széles tartományban szóródtak. Tavaly októberben a hiány mindössze 72 millió euró volt, a kumulált deficit 496 millióra rúgott.