Árpád
-2 °C
4 °C

Járai szerint jövőre 4,5 százalék alá mehet az infláció

MTI
2002.12.03. 15:20
A korábbi fél százalékpontos kamatcsökkentést követően jelenleg megfelelőek a monetáris kondíciók - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki kedden Párizsban részt vett egy konferencián. A jegybankelnök szerint továbbra is érzékelhetőek ugyan a jövő évi inflációs célkitűzéssel kapcsolatos kockázatok, de 2003 végére az egy évre visszatekintő fogyasztói áremelkedés 4,5 százalék alá kerülhet, így teljesülhet a célkitűzés.

Járai Zsigmond kifejtette: a jövő évi inflációval kapcsolatban két területen jelentkeznek a kockázatok. Egyrészt a bérkiáramlás gyorsabb, mint amennyit a termelékenységalakulás lehetővé tenne. Ezen a téren az elmúlt napokban megkötött bérmegállapodás sem javított lényegesen a helyzeten. Az infláció szempontjából lényegesen kedvezőbb lett volna, ha a kormány javaslata érvényesül a jövő évi bérajánlásban, vagyis a versenyszférában a nominális béremelkedés nem lehetne nagyobb 3-4,5 százaléknál. Ezzel szemben a létrejött megállapodás 4,5 százalékos reálbér-emelkedést tesz lehetővé. Továbbra is számottevő a költségvetés keresletnövelő hatása. Ugyanakkor az erős forint kedvezően hat a jövő évi inflációra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?