Olivér
4 °C
8 °C

Az ÁPV Rt. jövőre a Mol tizedét kínálja fel

Napi Online
2002.12.05. 09:49
Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke az állami vállalatok tisztségviselőinek tartott tegnapi konferencián bejelentette: a következő három évben évi 200 milliárd forintos privatizációs bevétellel számol a vagyonkezelő. A jövő évi várható tranzakciók között a vezérigazgató az Antenna Hungária, a Postabank, a Malév, a Dunaferr, a Bábolna, a Konzumbank és az FHB nevét sorolta fel, valamint megemlítette, hogy jövőre sor kerül a Mol állami részvénycsomagjából egy 10 százalékos pakett eladásának előkészítésére. Jövőre összesen 18-20 társaság privatizációjával foglalkozik majd a vagyonkezelő.

Az Antenna Hungária privatizációs koncepciójáról külön döntést hoz a kormány, valószínűleg még ebben az évben. A felsorolásban az az újdonság, ami hiányzik belőle, ezek szerint a Richter 25 százalékos állami pakettje - legalábbis egyelőre - megmenekült az eladástól. A NAPI Gazdaság információi szerint az ÁPV Rt. igazgatósága mai ülésén várhatóan dönt a Forrás Rt.-be szánt részvényapport első csomagjáról, amelynek értéke mintegy 6,5 milliárd forintra tehető.

A csomag az egy hónappal ezelőtti elképzelésekhez képest is változott. Az Antenna részvényeinek nem 8,07, hanem mindössze 5 százaléka kerül a Forrásba (talán azért, hogy az ÁPV Rt. -nek megmaradjon a 75 százalékos többsége), kimarad - talán csak egyelőre - a 30 ezer darab Richter-részvény, 1,04 százalékról 4,04 százalékra - 493 ezer darabra - növekszik viszont a BorsodChem-pakett. A névértéken 3 milliárd 589 millió forintos cukoripari portfólió nem változik. A 40 ezer Mol-részvénnyel és 594 ezer Antennával együtt a Forrás megfelelően kistafírozva, árfolyamértéken 4,1 milliárd forintos likvid részvénypakettel kezdheti a nyilvánosság előtti pályafutását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?