Olivér
5 °C
8 °C

Drágulhatnak a lakossági hitelek

Napi Online
2002.12.05. 09:57
Megdrágulhatnak a lakossági hitelek, mivel a bankok jelenlegi tőkeszerkezetükkel nem tudják hosszú távon kigazdálkodni a havi 60 milliárd forint körüli állománybővülést - nyilatkozta a NAPI Gazdaságnak Szepesi György, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője.

Az év eleje óta 51,9 százalékkal bővülő lakossági hitelállomány expanzióját a bankok eddig még eszközeik átrendezésével jórészt ki tudták szolgálni, ám ennek következtében tőkeellátottságuk rohamosan csökkent. A kereskedelmi bankok átlagos tőkemegfelelési mutatója a 2002. márciusi 13,15 százalékról 11,26 százalékra zsugorodott. Meglepő tény, hogy a takarékszövetkezeteknél a 22,3 százalékkal bővülő hitelállomány mellett számottevő, 10,8 százalékos betétállomány-növekedés következett be, amelynek következtében a szövetkezeti hitelintézetek betét/hitel állománya sokkal egészségesebb a kereskedelmi bankokénál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?