Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vágnia kell az ECB-nek

Napi Online
2002.12.05. 10:00
Több mint egy éve ma először csökkenti az irányadó kamatot az ECB, legalábbis a piacok általános várakozása szerint. A Bloomberg által megkérdezett elemzők fél százalékpontos mérséklésre számítanak, ami 2,75 százalékra - hároméves mélypontra - nyomná le a kamatot.

Az eurózónát alkotó 12 ország növekedése az idén kilenc éve nem látott tempóig lassult, a jövő év első negyedére pedig egyenesen zsugorodást jósolt tegnap a brüsszeli bizottság. Az infláció az utóbbi 30 hónapból 26-ban ugyan az ECB által plafonként megszabott 2 százalék fölött maradt, de a szakértők ezt kevésbé tartják aggasztónak a gazdaság - ezen belül különösen a német gazdaság - általános lefékeződésénél. Az eurózónán kívül maradó Nagy-Britanniában ma várhatóan nem változik a 4 százalékos alapkamat, a Bank of England 1órakor teszi közzé döntését.