Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyelország hazánkhoz hasonló adókedvezményeket kér befektetőinek az EU-tól

MTI
2002.12.09. 11:16
Ha megerősítést nyer, hogy Magyarország Lengyelországnál kedvezőbb elbánásban részesült a külföldi nagybefektetők adókedvezményeit illetően az Európai Unió részéről, Lengyelország a maga számára is ugyanezeket a jobb feltételeket fogja követelni - közölte Jacek Piechota lengyel gazdasági miniszter.

Lengyelország azzal a kikötéssel zárta le nemrég a csatlakozási tárgyalások versenyfejezetét, hogy nem kaphat rosszabb feltételeket, mint amilyeneket a többi tagjelöltnek ajánlanak. A lengyel sajtó - meg nem erősített értesülésekről írva - azt jelentette, hogy a magyarok az elmúlt pénteken jobb feltételeket kaptak, mint amilyenekben korábban az EU Lengyelországgal megállapodott.

Magyarországon, lengyel sajtójelentések szerint, 48 külföldi nagybefektető kaphat EU-konform, vagyis a beruházás értékével korlátozott adókedvezményt, de a kedvezményeket csak 2003. január elsejétől kezdik halmozottan számítani a beruházás értékéhez képest - jóllehet a kedvezmények 0997 óta járnak -, míg Lengyelország esetében a számítás kezdő időpontja 2001. január elseje.

A lengyel tárgyalóküldöttség november 20-án fogadta el ezt a számítási módot, miután hónapokig sikertelenül küzdött a kedvezőbb későbbi időpontért, amelynek révén gyakorlatilag több adókedvezmény fér az EU-konform keretek közé.

A lengyel kormány az elmúlt szombaton rendkívüli ülésen tekintette át a csatlakozási tárgyalások eddigi eredményeit és a még hátralévő szakaszban alkalmazandó stratégiát. Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter az ülés után nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország mintájára Lengyelország is kérni fogja az időpont megváltoztatását, amelytől kezdve a külföldi nagybefektetők kedvezményeit beszámítják a beruházások értékéhez képest.