Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Brüsszel a dohánytermesztés feladását szorgalmazza

Napi Online
2002.12.10. 10:05
A dohánytermelők támogatást kapnak az Európai Unióban, ha más növények termesztésére állnak át vagy más tevékenységbe vágnak bele - döntött a brüsszeli bizottság. Az erre vállalkozók a jövő évtől kezdődően az átállási költségek 75-100 százalékának megfelelő támogatást, maximum 300 ezer eurót kapnak.

A támogatás finanszírozására a dohánytermelőknek fizetett minőségi felárból idén és jövőre 2, illetve 3 százalékot elvonnak. Az így keletkező 18, majd 27 millió euró felét az átállás támogatására fordítják, a másik felét dohányzásellenes kampányokra. Franz Fischler, a brüsszeli bizottság illetékese szerint az új szabályozás mintegy 130 ezer munkahelyet érinthet.

Néhány dohánytermesztő térségben nincs alternatívája a tevékenységnek, ezért van szükség arra, hogy az érintettek segítséget kapjanak - nyilatkozta Fischler. Az EU tagállamaiban 2000-ben 338 658 tonna nyersdohányt állítottak elő, a két fő termelő Olaszország és Görögország.

Magyarországon nem lehet számítani arra, hogy az uniós jogszabály hatására felhagynak a dohánytermesztéssel vagy a majdani támogatást megcélozva hozzákezdenek ehhez a tevékenységhez, hogy később az EU-ban abbahagyják - mondta a Napi Gazdaságnak Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke.

Hozzátette azonban, hogy megfelelő támogatás hiányában a magyar dohánytermesztők ma nem versenyképesek az EU-beliekkel. A magyarországi gyárak jelenleg az uniós árszintnél magasabb áron veszik át a dohányt, ennek azonban a csatlakozással vége szakad, át kell állni tehát a közösségi támogatások fogadására, illetve olyan rendszert kell kialakítani, amely a magyarországi termelők versenyképességét biztosítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?