Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A magyar kormány még tárgyal az agrártámogatásról

Napi Online
2002.12.10. 10:08
Ha az EU Koppenhágában elfogadja a soros dán elnökség javaslatait, akkor Magyarországnak sikerült több területen is jelentősen javítani a tizenötök által eredetileg ajánlott csatlakozási feltételeken. Így a magyar költségvetés 2004-ben 270 millió eurós többletet könyvelhet el, figyelembe véve, hogy a költségvetési hozzájárulás a májusi csatlakozás miatt negyedével csökken, de megkapja az egész évre szóló támogatási keretet, továbbá - a legfrissebb dán ajánlat szerint - 155 millió euró kompenzációt.

Magyarország a koppenhágai csúcson - a visegrádiakkal történt egyeztetésnek megfelelően - már csak két területen lép fel igénnyel. A mezőgazdaságban a közvetlen jövedelemtámogatás 25 százalékos kezdetét kívánja növelni és a kilencéves átmenetet csökkenteni - mondta Kovács László külügyminiszter tegnapi brüsszeli tárgyalásait követően. A Napi Gazdaság értesülése szerint a kormány kiegyezne hétéves átmenettel.

A másik igény a költségvetésre vonatkozik, 2005 és 2006 esetében is garanciát kér arra, hogy az ország nem válik az EU- költségvetés nettó befizetőjévé. Az agrárkvóták esetében a kormány elfogadja a húsmarhára kért 120 ezer tonna helyett a 95 ezres ajánlatot, az új, 1,98 millió tonnás tejkvóta már csak 5 százalékkal marad a kért mennyiség alatt, ezt szintén elfogadja, illetve csak akkor kér módosítást, ha más tagjelölt kvótaemelést érne el.

A dán elnökséggel történt tegnapi egyeztetés után hat tagjelölt (a három balti állam, Szlovákia, Málta és Ciprus) többé-kevésbé elfogadja az asztalon lévő ajánlatot, Magyarország mellett Szlovénia is jobb költségvetési számokért harcol, Csehország és Lengyelország pedig szektorspecifikus javulást, jobb agrárkvótát és a mezőgazdasági támogatás növelését kéri.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!