Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar kormány még tárgyal az agrártámogatásról

Napi Online
2002.12.10. 10:08
Ha az EU Koppenhágában elfogadja a soros dán elnökség javaslatait, akkor Magyarországnak sikerült több területen is jelentősen javítani a tizenötök által eredetileg ajánlott csatlakozási feltételeken. Így a magyar költségvetés 2004-ben 270 millió eurós többletet könyvelhet el, figyelembe véve, hogy a költségvetési hozzájárulás a májusi csatlakozás miatt negyedével csökken, de megkapja az egész évre szóló támogatási keretet, továbbá - a legfrissebb dán ajánlat szerint - 155 millió euró kompenzációt.

Magyarország a koppenhágai csúcson - a visegrádiakkal történt egyeztetésnek megfelelően - már csak két területen lép fel igénnyel. A mezőgazdaságban a közvetlen jövedelemtámogatás 25 százalékos kezdetét kívánja növelni és a kilencéves átmenetet csökkenteni - mondta Kovács László külügyminiszter tegnapi brüsszeli tárgyalásait követően. A Napi Gazdaság értesülése szerint a kormány kiegyezne hétéves átmenettel.

A másik igény a költségvetésre vonatkozik, 2005 és 2006 esetében is garanciát kér arra, hogy az ország nem válik az EU- költségvetés nettó befizetőjévé. Az agrárkvóták esetében a kormány elfogadja a húsmarhára kért 120 ezer tonna helyett a 95 ezres ajánlatot, az új, 1,98 millió tonnás tejkvóta már csak 5 százalékkal marad a kért mennyiség alatt, ezt szintén elfogadja, illetve csak akkor kér módosítást, ha más tagjelölt kvótaemelést érne el.

A dán elnökséggel történt tegnapi egyeztetés után hat tagjelölt (a három balti állam, Szlovákia, Málta és Ciprus) többé-kevésbé elfogadja az asztalon lévő ajánlatot, Magyarország mellett Szlovénia is jobb költségvetési számokért harcol, Csehország és Lengyelország pedig szektorspecifikus javulást, jobb agrárkvótát és a mezőgazdasági támogatás növelését kéri.