Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új gyárat vesz Kínában a General Motors

Napi Online
2002.12.12. 11:24
A General Motors Corp. a jövő héten újabb üzemmel gyarapodik Kínában, ahol ez már a negyedik gyára lesz. A 900 millió jüan (109 millió dollár) értékű Yantal Bodyshop Corp. állami vállalat 25 százalékát a GM, 25 százalékát helyi partnere, a Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC), a többit kettőjük vegyesvállalata, a Shanghai GM veszi meg. Az összeszerelő üzem megvásárlásával a jelenleg már 110 százalékos kihasználtsággal, két műszakban termelő, évi százezres kapacitású Shanghai GM 50 százalékkal több autót tud évente piacra dobni.

A vállalat a két Volkswagen-cég után a harmadik legnagyobb Kínában, s az ottani autópiac 8,6 százalékát birtokolja. A tervek szerint a rendkívül sikeres Sail kompakt modellt gyártja majd az új üzem, míg a sanghaji anyavállalat átáll egy két hét múlva bemutatásra kerülő drágább, középkategóriás autó előállítására. A nemrég felépült összeszerelő üzemet eredetileg a Daewoo Motorsnak szánták, az azonban időközben csődbe ment. A kínai autópiac csak a második legnagyobb a világon az USA után, de a növekedés üteme tekintetében az első helyen áll. Idén a becslések szerint több mint egymillió kocsit, a tavalyinál 55 százalékkal többet adtak el, és jövőre 20-30 százalékos bővülést várnak.